15 tipů, jak se zdokonalit v právním psaní

Pár šťastlivců se s citem pro psaní vyloženě narodí. Nám zbylým nezbývá, než se pro dobře napsané texty nadřít.

Co ale přesně udělat proto, abychom se v právním psaní zlepšili?

Sestavil jsem pro vás 15 těch nejlepších technik a myšlenkových nastavení, které vám v tom pomohou. Pojďme na ně!

Napadají vás další tipy nebo byste mě chtěli poopravit? Ozvěte se mi!

💡 Přehled tipů

    • Přečtěte si příručku o právním psaní

    • Pište, pište, pište – ale ne jen tak ledajak

    • Buďte sami sobě svým největším kritikem

    • Pracujte na svých slabinách

    • Dejte své texty někomu přečíst

    • Nebojte se hledat inspiraci u ostatních

    • Zkoušejte nové techniky a postupy; vždy se ale řiďte tím, co vyhovuje vám

    • Neustále se sami sebe ptejte, zda skutečně rozumíte tomu, o čem píšete

    • Prahněte po kritice

    • Bavte se o psaní s ostatními

    • Přihlaste se na seminář právního psaní

    • Na všechna doporučení nahlížejte kriticky

    • Vyhledávejte nové výzvy

    • Zpochybňujte zaběhlé postupy

    • Už během studia poznávejte právo z různých úhlů

    • Nenechte se pohltit touhou po dokonalosti

 

1. Doporučení pro vycházející talenty

1. Přečtěte si příručku o právním psaní

S příručkami o právním psaním je to jako s kuchařkami. Ani ta nejlepší kniha z vás skvělého kuchaře nebo autora právních textů neudělá. Pokud však nebudete znát techniky, o kterých se v nich píše, uspějete, jen pokud jste se narodili s výjimečným talentem. Já to štěstí neměl. Pokud jste na tom stejně, nebojte se sáhnout po nějaké české nebo zahraniční příručce. Zhmotňují se v nich desítky let zkušeností, které dostanete jako na zlatém podnose. A pokud byste si rádi ušetřili čas, mrkněte se alespoň na mé shrnutí těch nejdůležitějších zásad.

2. Pište, pište, pište – ale ne jen tak ledajak

Právní psaní je dovednost. A v dovednostech se zlepšíme jedině tak, že je budeme neustále trénovat. Ale pozor: nestačí prostě jen nějak psát a myslet si, že se v psaní zkrátka časem zlepšíte. Nic jako přímá úměra mezi počtem napsaných textů a dovedností psát neplatí. To, že někdo něco dělá dlouho, zkrátka ještě nezaručuje, že to dělá dobře. A s psaním je to stejné.

Proto se při psaní držet určitých zásad: snažte se psát srozumitelně, stručně a přehledně. Právě tento styl totiž obvykle vede k účinnějším právním textům – přesvědčivějším podáním, srozumitelnějším smlouvám a čtivějším článkům.

3. Buďte sami sobě svým největším kritikem

Ať už si přečtete jakoukoli příručku nebo si vyslechnete jakoukoli kritiku, jste to ve výsledku jen vy, kdo má nad svými texty moc. Naučte se k nim proto přistupovat kriticky. Mějte z první verze svého textu radost, ale nenavazujte s ním příliš intimní vztah.

Víte totiž, kdy se z (pod)průměrného textu stává text skvělý? Když se k němu vrátíte, sundáte si ony růžové brýle, kterými jste se na něj možná doteď dívali a začnete přepisovat – škrtat odstavce, nad kterými jste strávili celé hodiny; zpochybňovat fráze, které vám donedávna připadaly skvělé; překopávat strukturu, které jste dřív neměli co vytknout.

Ano, bude vás to bolet. Každého to bolí. Slibuju vám ale, že když se přes to přenesete, uvidíte rozdíl na vlastní oči. V opačném případě váš text pravděpodobně za mnoho stát nebude.

 

2. Doporučení pro nadšence

4. Pracujte na svých slabinách

Zaměřte se při psaní na to, co vám vytýkají ostatní nebo co vadí vám samotným. Klidně si to všechno někam zapište a při revidování na to pak myslete. Že vás žádné nedostatky ani po pár minutách přemýšlení nenapadají? Pak není ta hlavní chyba ve vašem psaní.

5. Dejte své texty někomu přečíst

Víc očí víc vidí. Proto občas poproste kamaráda, kolegu či partnera, aby vám zkritizoval nějaký váš text. Potlačte v sobě nutkání jejich připomínky hned relativizovat. Prostě jen pozorně poslouchejte a ukažte jim, že si jejich názorů vážíte. Tuto techniku ale využívejte jen zřídka – zahltit kamarády či partnery právními texty, je totiž zaručený způsob, jak o ně brzy přijít.

6. Nebojte se hledat inspiraci u ostatních

Hledejte inspiraci v tom, co čtete – ať už jde o klasický román, podání protistrany nebo oblíbenou knihu o vaření piva. Zamyslete, čím to je, že se vám některé texty čtou tak dobře. A podobně se zamýšlejte i u textů, při jejichž čtení trpíte. V obou případech si nakonec položte otázku, co si z toho můžete odnést pro vlastní psaní.

7. Neustále se sami sebe ptejte, zda skutečně rozumíte tomu, o čem píšete

Když něčemu dostatečně nerozumíme, jen stěží o tom dokážeme srozumitelně a stručně psát. Pokud proto váš text působí zmateně, nesebevědomě nebo zdlouhavě, zamyslete se, zda to není proto, že podstatě textu ještě dostatečně nerozumíte.

8. Prahněte po kritice

Kritiku byste neměli jen pasivně přijímat; měli byste si o ni aktivně říkat. Jakmile ostatní uvidí, že po kritice toužíte, budou k vám mnohem otevřenější – a přesně to chcete. Jen tak se totiž dozvíte to, na co byste sami ani po dlouhém dumání nepřišli.

 

3. Doporučení pro velmistry

9. Bavte se o právním psaní s ostatními

Máloco dokáže mezi právníky rozproudit takovou diskuzi jako právní psaní. Využijte toho! Bavte se s kolegy nebo spolužáky o tom, jak při psaní postupujete, jakých zásad se snažíte držet nebo v čem často chybujete. Možná tím získáte i tipy, které byste nikdy jinde nenašli.

10. Přihlaste se na seminář právního psaní

Pokud ještě studujete, podívejte se, zde vaše fakulta nenabízí semináře právního psaní. A pokud už máte po škole, uspořádejte jeden takový u vás v práci.

11. Na všechna doporučení nahlížejte kriticky

Nestaňte se slepým otrokem příruček a cizích rad. Vždy uvažujte nad tím, co je smyslem toho či onoho doporučení. Zkuste přijít na situace, kdy nedává smysl. Zamyslete se, zda odráží i vaše zkušenosti, pocity a styl. Vybudujete si tím způsob myšlení, který je mnohem cennější než prostá znalost jednotlivých tipů.

12. Vyhledávejte nové výzvy

Založte si blog nebo začněte o svém oblíbeném tématu psát na sociální sítě. Zkuste napsat SVOČku nebo se spolužáky sestavte mootcourtový tým. Začněte psát články na nějaký právnický server nebo zkuste štěstí v odborném časopise. Nezískáte tím jen zkušenosti s psaním, ale i nové přátele a znalosti.

13. Zpochybňujte zaběhlé postupy

Právu sice stabilita – ne však stabilita špatných vzorů, nesmyslných smluvních ujednání, nicneříkajících frází a zbytečného puntičkářství. Neustále se proto zamýšlejte nad tím, zda by se to či ono nedalo vyjádřit jasněji, stručněji a přehledněji. Pokud tak v nějakém vzoru uvidíte něco, co by vás jako neprávníka zarazilo, zeptejte se, zda to textu něco hodnotného přináší. A pokud ne, nebojte se proti tomu zasáhnout. To, že je totiž něco ve vzoru, ještě neznamená, že se to nedá udělat jinak a lépe.

14. Už během studia poznávejte právo z různých úhlů

Snažte se během studia zažít právo – a spolu s ním i právní psaní – z různých stran. Vyzkoušejte práci v advokátní kanceláři. Nebojte se poslat životopis na soud nebo úřad. Zkuste štěstí v neziskovém sektoru nebo přímo na fakultě. Dostanete příležitost tvořit různé druhy textů pro různé druhy čtenářů – to vše pod vedením právníků s různými zkušenostmi a styly psaní. Zkrátka využijte toho, že máte jako student dveře otevřené; s diplomem v ruce už se totiž mezi profesemi přebíhá hůře.

15. Nenechte se pohltit touhou po dokonalosti

Brání vám v psaní váš perfekcionismus? Snažte se s ním pracovat:

  • Vnímejte ho jako svou přednost; je totiž dost možné, že vám pomáhá psát texty, které mají před ostatními navrch.

  • Pochopte, že to, jak na sebe nahlížíte vy, se dost pravděpodobně neshoduje s tím, jak na vás nahlíží jiní.

  • Nesrovnávejte se se svým ideálním já nebo těmi, kteří jsou o řadu let před vámi. Ani jedním z nich totiž teď a tady nejste (a pokud text nedokončíte a neodešlete, ani jimi nebudete).

  • Přijměte fakt, že nic jako dokonalý text neexistuje a že vždy dokážete najít něco, co by se dalo udělat ještě lépe.

  • Uvědomte si, že spousta těch, jejichž znalosti a styl psaní obdivujete, o sobě pochybuje podobně jako vy.

  • Smiřte se s tím, že je psaní proces a že se skvělé texty – stejně jako skvěle píšící autoři – nerodí přes noc.

Zkrátka nedovolte, aby vám touha po dokonalosti bránila text odevzdat. Texty takových jako jste vy tady potřebujeme jako sůl. Myslíte si snad, že jsem s tímhle textem spokojen? Ani náhodou. Vydal jsem ho? Vydal. Udělejte proto to samé. Do toho!

Štěpán Janků

asdsadasdasdasdasdasdasdsad

Previous
Previous

7 zásad právního psaní: Jak napsat účinný právní text?

Next
Next

Přehled toho nejlepšího o právním psaní